Over Rain-X®
Ons verhaal

Over Rain-X®

Sinds het eerste gebruik van de naam Rain-X® in 1972 is het merk uitgegroeid tot een van de bekendste aftermarketmerken voor de auto-industrie.

Geschiedenis

Onze geschiedenis

Geschiedenis

Al 40 jaar lang voorziet Rain-X® automobilisten van producten die hen helpen de elementen te slim af te zijn. Met onze Original Glass Treatment™ waterparelende technologie, ruitenwisserbladen en glasreinigers is Rain-X® marktleider op het gebied van glasonderhoud.

In de afgelopen jaren is het Rain-X® assortiment uitgebreid met andere soorten verzorgingsproducten voor de auto, zoals onze autowasmiddelen, wasmiddelen, Bug & Tar Removers en koplampreparatiesets. Alle Rain-X® producten zijn ontworpen om onze klanten moeder natuur een stap voor te blijven op de weg.

1971 1971

De Unelko Company begint in 1971 in Chicago, Illinois, toen Howard Ohlhausen een van de eerste “onzichtbare” coatings voor glas uitvond en patenteerde, evenals een methode om niet-poreuze oppervlakken water-, vuil- en vlekafstotend te maken en opmerkelijk corrosie- en krasbestendig.

Over de uitvinder van Rain-X

1972 1972

Howard Ohlhausen en zijn zonen deponeerden het handelsmerk Repcon®, een regenafstotend middel en oppervlaktebehandeling voor vliegtuigen en militaire voertuigen, en Rain-X®, een glasbehandeling en regenafstotend middel dat “het zicht en de rijveiligheid verbetert” bij slecht weer. Rain-X® werd voor het eerst commercieel verkrijgbaar in 1972.

1981 1981

In 1981 verhuist Howard Ohlhausen het familiebedrijf naar Scottsdale, Arizona waar hij en zijn drie zonen hun leven blijven wijden aan het opbouwen van het nieuwe familiebedrijf en het Rain-X® merk.

Opmerkelijke productinnovaties in deze periode zijn onder andere Rain-X Anti Fog voor binnenglas in vochtige/koude weersomstandigheden, een Glass Scrub en vlekverwijderaar als voorreiniger en behandeling voor autoglas en een eersteklas ruitensproeier met regenafstotend middel.

1985 1985

Rain-X begint zijn legendarische geschiedenis in het sponsoren van motorsporten, een marketingpartnerschap dat belangrijk bleek om The Unelko Company te helpen groeien. Opvallende sponsorships in deze periode waren onder andere de beroemde autocoureurs Scott Sharp, Mario Andretti en het Newman/Haas team.

1997 1997

In 1997 verkoopt Unelko zijn wereldberoemde Rain-X® aan Quaker State Co. Vandaag de dag is Unelko nog steeds een toonaangevende fabrikant van speciale reinigingsmiddelen, beschermende coatings en “microbebestendige” behandelingen onder hun Invisible Shield®, Repel® en Sani-Shield® merken binnen de huishoudelijke, commerciële schoonmaak- en glasindustrie onder hun Invisible Shield Repel en Sani-Shield® merken binnen de huishoudelijke, commerciële schoonmaak- en glasindustrie.

In november 1997 verwerft Quaker State Co., gevestigd in Irving, Texas, Rain-X® dat zich voegt bij een portefeuille van bekende consumentenmerken zoals Blue Coral, Slick 50 en Black Magic.

De Blue Coral-Slick 50 divisie van het bedrijf bezit haar productie- en hoofdkantoor in Cleveland, Ohio.

1998 1998

In december 1998 fuseert Quaker State Co. met het in Houston, Texas gevestigde Pennzoil tot Pennzoil-Quaker State Co., terwijl de Blue Coral-Slick 50 Division in Cleveland, Ohio blijft.

2001 2001

In maart 2001 kondigt het in Houston gevestigde Shell Oil Co. aan dat het van plan is Pennzoil-Quaker State Co. over te nemen.

In augustus 2001 consolideert Pennzoil-Quaker State Co. haar divisies voor consumentenproducten, waaronder de Blue Coral-Slick 50 divisie, in één gecentraliseerde organisatie in Houston, Texas.

Het bedrijf blijft het Rain-X® merk uitbreiden door product- en categorie-uitbreidingen en lanceert in 2001 in de Verenigde Staten het allereerste Rain-X® wisserblad, de Rain-X® Weatherbeater® nadat marktonderzoek een hoog potentieel in de categorie had aangetoond.

2002 2002

In oktober 2002 rondt Shell Oil Co. de overname af van Pennzoil-Quaker State Co. voor $1,8 miljard in contanten.

2003 2003

In mei 2003 begint Pennzoil-Quaker State Co. zaken te doen als SOPUS Products (Shell Oil Products US). Door de smeermiddelennetwerken en -infrastructuur van Shell Oil Co. te combineren met de toonaangevende motoroliemerken, de portefeuille van autoverzorgingsmerken en de Jiffy Lube-winkels van Pennzoil-Quaker State Co. wordt het nieuwe bedrijf een leider in de Amerikaanse smeermiddelen- en autoverzorgingssector.

2011 2011

In maart 2011 verwierf Illinois Tool Works Inc. de Car Care-activiteiten van SOPUS Products, een toonaangevend assortiment consumentenproducten voor de aftermarket van de auto-industrie, met onder andere de bekende merken Rain-X®, Black Magic® en Gumout®.

2022 2022

Rain-X viert zijn 50e verjaardag als wereldwijd automerk dat bekend staat om veilig rijzicht. Op nog eens 50 jaar!

Over

Over de uitvinder van Rain-X®

Over

Howard G. Ohlhausen (1932 tot 2017)

Howard emigreerde in 1939 op 7-jarige leeftijd met zijn moeder en broer naar de VS. Hun familie vluchtte uit nazi-Duitsland op zoek naar veiligheid. Bij de gratie Gods werd zijn vader Arthur, na jaren in een Duits concentratiekamp te hebben overleefd, veilig naar de Verenigde Staten gebracht, waar de familie werd herenigd in Chicago, Ill.

Howard werkte heel hard op jonge leeftijd, in tijden die moeilijk waren als een immigrant met weinig of geen middelen. Hij was gedreven om te leren en de Engels taal onder de knie vroeg op, waardoor hij uit te blinken op school. Howard’s interesse werd uitgebreid in het schrijven, zijn liefde voor het woordenboek was nooit eindigend, en zijn sterke arbeidsethos en inzet volgde hem naar de universiteit. Hij woonde Drake University in Des Moines, Iowa waar hij vond verdere belangstelling in de psychologie en filosofie, en uiteindelijk studeerde af met onderscheiding. Tijdens zijn studie aan de universiteit ontmoette hij Beverly en ze trouwden in 1953.

Na zijn studie ging hij bij de luchtmacht, omdat hij het land wilde dienen waarvan hij het gevoel had dat het zijn familie als kind in veiligheid had gebracht. Hij studeerde af aan de officiersopleiding als tweede luitenant en werd aangesteld als vliegtuigwaarnemer – navigator en, met gevorderde training, uiteindelijk als Air Electronic Countermeasures Officer (de meest gevraagde rang in de hele luchtmacht). Het was daar dat hij de noodzaak ontdekte om een manier te ontwikkelen om de zichtbaarheid in vliegtuigen te verbeteren tijdens slecht weer.

Howard en Beverly begonnen hun gezin in Chicago, waar hij samen met zijn vader en broer in het familiebedrijf “Schmatta” werkte. Howard reisde de hele wereld over om hun vodden, katoenen en denim kleding en ruitenwissers in bulk te verkopen aan onderontwikkelde landen. Hij was altijd toegewijd aan de levenslange passies van zijn vader. Het duurde echter niet lang voordat Howard’s uitvinderskant naar boven kwam. Zijn ervaringen bij de luchtmacht leidden ertoe dat hij een klein laboratorium oprichtte waar hij kon experimenteren met coatings en waterafstotende middelen waarmee vliegtuigen beter zichtbaar en veiliger konden worden.

Na jaren testen bedacht en patenteerde hij verschillende ultradunne “polymeer” coatings die glas en andere oppervlakken water- en grondafstotend maakten. Hij beschermde het handelsmerk “Repcon” dat uiteindelijk werd verkocht aan de Amerikaanse luchtmacht. Toen kwam het merk Rain-X “The Invisible Windshield Wiper” (de onzichtbare ruitenwisser) en zo begon een nieuw hoofdstuk in zijn reis. In 1981 verhuisde hij met zijn gezin naar Scottsdale, AZ, waar Howard en zijn drie zonen hun leven bleven wijden aan het opbouwen van het nieuwe familiebedrijf en uiteindelijk werd het ongelooflijke product “Rain-X” een wereldwijd automerk.